Здравейте,
може ли на собственика на фирмата да давам ваучери за храна 60лв и както на всички служители да не се облагат, как стои въпроса когато е самоосигуряващо се лице. Ако имам слижител който минава от 8-часов работен ден със основна заплата 450лв на 4-часов работен ден и основна заплата 225лв, неговите ваучери остават ли необлагаеми. Моля ако някой може да внесе яснота по тези въпроси, защото от всичко което изчетох не успях сама да стигна до отговора.
Да, звучи много гадно, но служителката не си изпълнява както трябва задълженията, разсеяна е, закъснява, каза че след майчинството може би няма да се върне на това работно място, а през цялото майчинство работодателя трябва да и дава по 60лв ваучери за храна и застраховка живот и като свърши майчинството да изплати 40 дни отпуск.
Здравейте, имам бременна служителка в 4м., която работи във фирмата от 2г. /изпитателният срок е изтекъл/. Работодателя иска да я освободи, но тя не желае да подаде молба. Моля за помощ ако Ви хрумват някакви варианти.
Здравейте, до сега всяка година до края на м.02 подавахме Д6 -изравнителна, включваща всичките 12 месеца за СОЛ. Сега след тези промени за 2014, не ми стана ясно остава ли си подаването на годишната Д6 на СОЛ и какъв е срока за това. Имам следния случай: лицето се води като СОЛ само м.01 и м.02 2013г, след това до края на 2013 е ДУК. Моля ако някой може да ми помогне, как да процедирам в конкретния случай.
Здравейте,
За пръв път ми се случва и моля за помощ, имам ДУК за който за цялата 2012 е подавана Д1 с код 1, като на трудов договор, а не с код 10.От НАП ми казаха, че трябва да подам заявление в НОИ, да се назначи ревизия и да ми направят предписание, с което да подам в НАП заличаващи записи, след което и правилните. Моля пишете ако някой е попадал в тази ситуация какво трябва да е това заявление и каква ще е тази ревизия /лошото е че през 2012 не съм водила аз фирмата, поела съм я от 2013/.
Здравейте, да се включа и аз в темата, лицето което е по заместване си подава молба за напускане, освобождавате го по Чл.325 т.1 и го назначавате на новата длъжност с нов труд.д-р по Чл.67 ал.1. А на другото место на което не се евърнал титуляра си търсите нов служител по заместване, но без да му прекратите договора само с доп. споразумение няма да стане, основанието Ви е друго.
Здравейте,
виждам, че сте подхванали здраво темата, тогава и аз да питам нещо. Ако в ЕООД управителя до сега е бил като самоосигуряващо лице от 01.03.13 го правя ДУК. В НАП подадохме ОКД-5, че спира да е самоосигуряващо лице. Трябва ли да го обявявам ДУК някъде другаде. Изчетох доста мнения и всички са различни, някой казват че трябвало да пусна уведомление в НАП за назначаването по ДУК, защото са приравнени на трудовите, други казват че трябва да го обявя като промяна в търговския регистър........ До сега не съм работила ДУК и с прочетеното наистина много се обърках. Моля помогнете,трябвали да има Протокол или решение на фирмата за назначаването или само Договор за упр. и контрол с някакво възнаграждение.
Здравейте, благодаря Ви за отговора, но ако съм внесла вече данъка за м.01 и м.02 какво да правия, няма как да го внеса на куп м.04. Моля за помощ как да процедирам.
Здравейте,
изчетох много по темата и в НАП звъннах за информация, но така и никой не успя да ми отговори точно какво да правя в следната ситуация: Имам нает служител на граждански договор, всеки месец брутото от д-р е 150лв. издаваме му сл.бележки и му вансяме осигуровките и данъка, длъжна ли съм да подавам декларация на всеки 3 месеца,и каква е тя защото ми се цитира декларация която до сега се подаваше веднъж годишно и то лицата които са наети, а не от осигурителя.
Здравейте,
информацията по темата е много полезна, но ако побликувате и ръководство на потребителя и за програмния продукт на НАП за Деклараци 1 и 6 ще Ви бъда много благодарна.
Здравейте,
трябва ми спешно договор за ТРЗ -услуги между две фирми, моля ако някой има такъв който мога да използвам като бланка да помогне.
Благодаря
Благодаря. Да, звъннах в НСИ и проверих по Булстат и наистина за момента не трябва да се подава информация,никой не знаеше от тях дали имат писмо или имейл, затова се ошашках.
Здравейте,
Моля ако някой е запознат със следното да пише спешно е: имам три фирми в които от март до сега никой не е пускал справка НСИ, никъде не е подавана, какво следва, подлежат ли на санкции някакви и трябва ли да се подадат за месеците назад........
не се изразих правилно,заповедта е една просто периода на отчитане е 6м
Не, трябва ми бланка на която всеки служите да си заяви желанието, а това не мога да го разпечатам,как да им го дам те са 100 в различни обекти.
Здравейте,
някой има индивидуално заявление за желанието на служителя за ползване на платен отпуск 2013.
Благодаря ако някой го пусне.
Благодаря, преработих я за 6м.
Здравейте,
Може ли някой да пусне образец на заповед за въвеждане на сумирано работно време.
Благодаря
Здравейте,
Моля ако някой може да ми помогне с информация или да пише от къде мога да прочета.
Възможно ли е да се осигурява служител на минималния паг за длъжността 450лв, а сумата в трудовия договор да е 350лв.Осигуровките се изчисляват върху 450лв. но се удържат от 350лв. и остатъка е нетото, което се изплаща на служителя.
Как може заплатата по договор да е по-малка от минималния праг за длъжността. Нали основната заплата по договор примерно 450лв. + клас прослужено време = бруто, върху което се изчисляват осигуровките и от него се удържат и остатъка е нето.
Моля пишете запознати ли сте с горния вариант и колко е законен.
Благодаря
Здравейте,
Моля ако може някой да ми помогне в следния казус: Назначена съм на трудов договор в една фирма като ТРЗ на пълен работен ден, но водя ТРЗ на още две фирми. Управителите на тези фирми се притесняват, че никъде документално няма че има човек, който им прави ТРЗ.Длъжни ли са да имат някакъв вид договор с мен и какъв трябва да е граждански ли.
Моля ако някой може да ми даде малко разяснения за разрешеване на казуса.
Благодаря